Öncelikle Merak,
Arkadaşlar bir şeye bakış açınızın değişmesi ve farklı düşünmeniz için ilk önce o şeyi merak etmelisiniz. Çünkü merak isteği artıran en önemli etkendir. Ve istekli bir insan en zor şeyleri bile başarabilir. Merak aynı zamanda belli bir birikiminizin olmasını da sağlar.
Sonra Öğrenme,
Merak ettiğiniz şeyleri öğrenin ve bunlar hakkında yorum yapın fakat aşağıda anlattığım metotlarla:
Zıt Düşünme Metodu: Arkadaşlar bu metot bir şeyi tersinden düşünerek olayı yeniden kurgulama metodudur. Olayı tersten düşünmeniz size çözüm yolu gösterebilir. Bu yol ilk önce komik kurmacalarla başlasa da zamanla daha ciddi işlerde de sizin işinize yarayacaktır.
Örneğin, “x arabası y arabasına 50 km/s hızla gitmektedir. Yol 300m ise ne kadar süre sonra y arabasına varır?” sorusuna;
-Ya arkadaşım bunların amaçları sonuçta birbirine varmak değil mi…belki y arabası x den daha hızlı o zaman y x’e gitsin gibi… ya da,
-Kardeşim niye bir tek x gidiyor 3-5 litre benzin parası verip y de hareket etse ya daha çabuk varırlar birbirine… gibi cevaplar verebilirsiniz. Komik ama düşünme tarzınız için bu aşama şart.
Ekleyerek Düşünme Metodu: Öyle şeyler olur ki tersten düşünmek yeterli olmaz. İşte bu gibi durumlarda ekleyerek düşünme metodu kullanın. Nasıl mı? Olayı hayal ederek olaya olayı çözebilecek bir kişi veya nesne ilave edin.
Örneğin, “Birisi size abi bir kızım olacak isim koyacağım ama soy ismimiz ece olduğu için kızımın adıyla ters veya anlamsız bir şey oluşturmamasını istiyorum. Mesele adı Gizem olsa G.ece olacak veya Melis olsa M.ece olacak” gibi bir şey dediğinde siz ters olmayan anlamlarını arayacaksınız ve büyük ihtimalle de bulacaksınız. Bunun yerine “peki abi o zaman başına Bilge ekleriz Bilge Melis Ece Bil.M.Ece olur.” vb. demek daha rahat bir çözüm yoludur. Çünkü beyin ekleme metoduyla sorunu daha geniş alanda düşünür. Ve çözüm yollarını genişletir.
Soyutlanarak Düşünme Metodu: Soyutlanarak düşünme hem sakin hem de etkileyici bir yoldur. Ama soyutlayarak düşünmek zordur. Soyutlayarak düşünmek için olay çevresindeki herhangi bir şeyden taraf olmamak çok önemlidir. Çünkü eğer siz taraf tutarsanız düşünceleriniz de az da olsa sizi o tarafa yönlendirecek bir kıpırtı vardır ve bu kıpırtı yanlış sonuçlara mal olur. Soyutlayarak düşünürken her şeye bir uçak penceresinden şehire bakıyormuşsunuz gibi bakın.
Örneğin: Bir buluş mu yapmak istiyorsunuz, o halde o zamana kadar yapılanların doğruluğunu unutup denemek size daha çok yardımcı olacaktır. Çünkü Albert Einstein’in buluşlarının ve muhteşem düşüncelerinin çoğu herkesin gerçek bildiği şeyleri ikna ederek ortaya çıkmıştır. Ve artık insanlar eskisinin yanlış olduğunu ve şimdi Einstein’in söylediklerinin doğru olduğunu söylemişlerdir. İşte bu insanlar hiçbir zaman Einstein gibi düşünememişlerdir.
Evet arkadaşlar eğer buraya kadar okuduysanız ve gerçekten söylediklerimi iyi dinlediyseniz birkaç hafta bu şeyleri tekrarlayın. Ve aşağıda da size bazı zeka geliştirme jimnastikleri verdim. Bunları yaparsanız da gerçekten farklı düşüncelere sahip olursunuz. Ve bir süre sonra diğer insanların artık ne kadar monoton ve basit olduğunu görür ve kendinizi farklı hissedersiniz. Unutmayın farklı hissettiğinizi birilerine söylerseniz, sizin gibi farklı düşünen birine söyleyin çünkü onlar sizinle dalga geçmeyecek olanlardır.
Zeka Geliştirme Jimnastikleri:
1. Sürekli 1-3 ya da 5 saniye içinde ne kadar çok birbiriyle alakası olmayan kararlar verdiğinizi ölçün.
Örneğin, 3 saniye içinde “dışarı çık-bilgisayar oyna-kitap oku” eylemlerini aklınızdan geçirmeye çalışın ne kadar hızlı karar değiştirirseniz veya ne kadar çok karar değiştirirseniz o kadar hızlı zekanızı kullanabilirsiniz.
Ölçülmüşler:
1. Albert Einstein:1 saniyede 9 karar değiştirme
2.Newton:1 saniyede 7 karar değiştirme
3.Aristo:1 saniyede 6 karar değiştirme
4.Galilei:1 saniyede 6 karar değiştirme
5. Lionel Messi:1 saniyede 3 karar değiştirme
Not: Bunlar ölçülmüşlerdir. Yoksa Messi veya Aristo’dan yüksek olanlarda olabilir.
2.Gece yatmadan önce, öğrendiğiniz ve kesin diye bilinen fiziki bilgileri (ay dünyanın uydusudur, yerçekimi vardır.. gibi) unutun. Ve onları yeni baştan kurgulayın sanki yerçekimini ilk bulan sizmişsiniz gibi düşünün. Yatana kadar bunları düşünün. Kalktığınızda kendinize özgüveniniz ve belli bir düşünce gücünüz olacaktır.